ZIMUJĄCE CEBULE

     

    W Igołomi pod Krakowem 14 maja Tadeusz Kwiatek (przedstawiciel firmy Seminis Vegetable Seeds Polska Sp.z o.o.) w swoim gospodarstwie na areale 0,7 hektara prezentował kolekcję ośmiu odmian cebuli zimującej (fot. 1). Znajdującą się aktualnie w Rejestrze Odmian listę cebul (jest na niej pięć odmian: 'Amigo' F1 , 'Fenrock', 'Imai Early Yellow', 'Labrador', 'Swift' pochodzących z różnych firm, a więcej informacji na ich temat można znaleźć w HO 7/2002) do uprawy z takim przeznaczeniem, reprezentowały 'Amigo' F1 (z Agri–Saaten) i 'Labrador' (z Hortag Seed). Dwie następne kreacje, które można było obejrzeć na kolekcji są w trakcie rejestracji ('Wolf' F1 z firmy Nickerson Zwaan, 'Agra'F1 NOE 700 ze Spójni Nochowo). Pozostałe cztery odmiany ('Hot Spring Yellow' F1, 'Phoenix Eyes' F1, Fine Stock' F1 i 'Senshyu Yellow Globe' F1) z południowo-koreańskiej firmy nasiennej Hungong Seed, która wchodzi w skład SVS testowano przed podjęciem decyzji o ich zgłoszeniu do badań rejestracyjnych.

    Pod względem wielkości cebul i wysokości szczypioru wyróżniały się rośliny odmian 'Amigo'F1 i 'Wolfa' (fot. 2). Najsłabiej pod tym względem wypadła 'Agra'. Duże zgrubienia cebulowe (o średnicy porównywalnej z wytworzonymi przez 'Amigo' i 'Wolfa', jednakże lekko spłaszczone), mimo niskiego szczypioru wykształciła 'Hot Spring Yellow', która zdaniem przedstawicieli firmy — najwcześniej zaczęła tworzyć zgrubienia.

    FOT. 1. KOLEKCJA CEBULI ZIMUJĄCEJ




    FOT. 2. TAK WYGLĄDAŁY NA KOLEKCJI CEBULE ODMIANY 'WOLF' F1 14 MAJA (DLA PORÓWNANIA Z PUDEŁKIEM ZAPAŁEK). W SKLEPACH WARZYWNYCH PO 1,8–2 ZŁ ZA PĘCZEK (5 SZTUK) SPRZEDAWANO WTEDY TOWAR Z POŁOWĘ MNIEJSZYM ZGRUBIENIEM CEBULOWYM.


    Do uprawy cebuli zimującej wybrano stanowisko po wczesnych kalafiorach. Przed siewem przeprowadzono podorywkę. Po analizie gleby na polu rozsiano nawóz Cropcare 10-10-20, a po kilku dniach wykonano uprawkę agregatem. Nasiona wysiano siewnikiem precyzyjnym 18 sierpnia, w ilości 5 kg/ha, w systemie pasowo-rzędowym. Tydzień później plantację opryskano preparatem Stomp 330 EC. Po tym zabiegu była ona wolna od chwastów do pierwszych wiosennych dni z wyższą temperaturą. Chwasty zwalczano na wiosnę (około 10 kwietnia) preparatem Goal 240 EC w dawce 0,5 l/ha. Na początku kwietnia rośliny nawieziono pogłównie 400 kilogramami Cropcare 13-10-13 i saletrą potasową. Plantację chroniono przed mączniakiem rzekomym opryskując ją w połowie kwietnia Bravo 500 EC, a po dziesięciu dniach Amistarem 250 EC.

    Uprawa cebuli zimującej ma w naszym kraju zaledwie kilkuletnią tradycję i technika uprawy przez wielu ogrodników nie jest jeszcze dostatecznie dopracowana. Niektórzy plantatorzy próbują oszczędzać nie odchwaszczając plantacji cebuli jesienią. Jedni twierdzą, że mrozy zniszczą chwasty, inni zaś, że osłona chwastów pomoże roślinom w przetrwaniu mrozów. Jesienne zabiegi odchwaszczające warto przeprowadzić, bo inaczej szybki rozwój chwastów wczesną wiosną opóźni wzrost uprawianych roślin.

     

    W Igołomi pod Krakowem 14 maja Tadeusz Kwiatek (przedstawiciel firmy Seminis Vegetable Seeds Polska Sp.z o.o.) w swoim gospodarstwie na areale 0,7 hektara prezentował kolekcję ośmiu odmian cebuli zimującej (fot. 1). Znajdującą się aktualnie w Rejestrze Odmian listę cebul (jest na niej pięć odmian: 'Amigo’ F1 , 'Fenrock’, 'Imai Early Yellow’, 'Labrador’, 'Swift’ pochodzących z różnych firm, a więcej informacji na ich temat można znaleźć w HO 7/2002) do uprawy z takim przeznaczeniem, reprezentowały 'Amigo’ F1 (z Agri–Saaten) i 'Labrador’ (z Hortag Seed). Dwie następne kreacje, które można było obejrzeć na kolekcji są w trakcie rejestracji (’Wolf’ F1 z firmy Nickerson Zwaan, 'Agra’F1 NOE 700 ze Spójni Nochowo). Pozostałe cztery odmiany (’Hot Spring Yellow’ F1, 'Phoenix Eyes’ F1, Fine Stock’ F1 i 'Senshyu Yellow Globe’ F1) z południowo-koreańskiej firmy nasiennej Hungong Seed, która wchodzi w skład SVS testowano przed podjęciem decyzji o ich zgłoszeniu do badań rejestracyjnych.

    Pod względem wielkości cebul i wysokości szczypioru wyróżniały się rośliny odmian 'Amigo’F1 i 'Wolfa’ (fot. 2). Najsłabiej pod tym względem wypadła 'Agra’. Duże zgrubienia cebulowe (o średnicy porównywalnej z wytworzonymi przez 'Amigo’ i 'Wolfa’, jednakże lekko spłaszczone), mimo niskiego szczypioru wykształciła 'Hot Spring Yellow’, która zdaniem przedstawicieli firmy — najwcześniej zaczęła tworzyć zgrubienia.







    FOT. 1. KOLEKCJA CEBULI ZIMUJĄCEJ










    FOT. 2. TAK WYGLĄDAŁY NA KOLEKCJI CEBULE ODMIANY 'WOLF’ F1 14 MAJA (DLA PORÓWNANIA Z PUDEŁKIEM ZAPAŁEK). W SKLEPACH WARZYWNYCH PO 1,8–2 ZŁ ZA PĘCZEK (5 SZTUK) SPRZEDAWANO WTEDY TOWAR Z POŁOWĘ MNIEJSZYM ZGRUBIENIEM CEBULOWYM.


    Do uprawy cebuli zimującej wybrano stanowisko po wczesnych kalafiorach. Przed siewem przeprowadzono podorywkę. Po analizie gleby na polu rozsiano nawóz Cropcare 10-10-20, a po kilku dniach wykonano uprawkę agregatem. Nasiona wysiano siewnikiem precyzyjnym 18 sierpnia, w ilości 5 kg/ha, w systemie pasowo-rzędowym. Tydzień później plantację opryskano preparatem Stomp 330 EC. Po tym zabiegu była ona wolna od chwastów do pierwszych wiosennych dni z wyższą temperaturą. Chwasty zwalczano na wiosnę (około 10 kwietnia) preparatem Goal 240 EC w dawce 0,5 l/ha. Na początku kwietnia rośliny nawieziono pogłównie 400 kilogramami Cropcare 13-10-13 i saletrą potasową. Plantację chroniono przed mączniakiem rzekomym opryskując ją w połowie kwietnia Bravo 500 EC, a po dziesięciu dniach Amistarem 250 EC.

    Uprawa cebuli zimującej ma w naszym kraju zaledwie kilkuletnią tradycję i technika uprawy przez wielu ogrodników nie jest jeszcze dostatecznie dopracowana. Niektórzy plantatorzy próbują oszczędzać nie odchwaszczając plantacji cebuli jesienią. Jedni twierdzą, że mrozy zniszczą chwasty, inni zaś, że osłona chwastów pomoże roślinom w przetrwaniu mrozów. Jesienne zabiegi odchwaszczające warto przeprowadzić, bo inaczej szybki rozwój chwastów wczesną wiosną opóźni wzrost uprawianych roślin.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułZ KRAJOWYCH ROZSAD
    Następny artykułJESZCZE NIE JEST ZA PÓŹNO

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.