Groźne grzyby | ||
Należy więc zwrócić uwagę między innymi na plantacje warzyw kapustnych, które mogły być opanowywane przez Alternaria brassicicola — grzyba wywołującego czerń krzyżowych oraz uprawy marchwi porażanej przez Alternaria spp. — sprawcę alternariozy naci marchwi.
Po zaobserwowaniu objawów alternariozy warzywa kapustne należy opryskiwać 2, 3 razy co 10–14 dni wykorzystując przemiennie Amistar 250 SC (0,8 l/ha), Rovral FLO 255 SC (1,5 l/ha) lub Mythos 300 SC (1,5 l/ha). Szczególną uwagę trzeba zwrócić na ochronę kapusty pekińskiej — bardzo wrażliwej na tę chorobę. Ostatni zabieg w ochronie tego warzywa oraz kapusty głowiastej białej przeznaczonej do długotrwałego przechowywania wykonuje się najpóźniej 3 dni przez zbiorem. Także marchew wymaga wciąż ochrony przed alternariozą aż do okresu zbiorów. Nać bowiem powinna pozostać zielona do końca wegetacji. W tym celu zaleca się Amistar 250 SC (0,8 l/ha) przemiennie z preparatami Bravo 500 SC lub Gwarant 500 SC — oba w dawce 2–2,5 l/ha. Wskazane byłoby łączne stosowanie tych środków z ekstraktem z grejpfruta (w dawce 1,5 l/ha) — aktualnie na rynku Biosept 33 SL. Używanie bowiem tylko Amistaru 250 SC w ochronie marchwi przed alternariozą może sprzyjać rozwojowi bakteriozy naci i korzeni. Podobną ochronę należy prowadzić także na plantacjach selerów, które w tym roku są silnie porażane przez grzyba Septoria apiicola, wywołującego septoriozę. Najlepsze efekty w ochronie przed tą chorobą uzyskuje się po zastosowaniu Amistaru 250 SC (0,8 l/ha) lub Fungafloru 200 EC (0,35 l/ha). Opryskiwanie selerów ekstraktem z grejpfruta (1,5 l/ha) 2, 3 dni przed zbiorem wpływa na utrzymanie dobrej zdrowotności korzeni w czasie przechowania. Do przechowania należy przeznaczać tylko zdrowe i nieuszkodzone przez choroby i szkodniki warzywa, natomiast nawet te lekko uszkodzone raczej należy szybko spożytkować. Prawidłowo chronione warzywa korzeniowe, nawet jeżeli ich liście były w nieznacznym stopniu porażone przez choroby można długo składować. Sposoby ochrony warzyw o których wcześniej wspomniałem, a zwłaszcza stosowanie środka Amistar 250 SC, Rovral FLO 255 SC oraz ekstraktu grejpfruta mają bardzo korzystny wpływ na zdrowotność warzyw w okresie długotrwałego przechowania. Przypominam jednocześnie, że nie wolno pod żadnym pozorem opryskiwać lub moczyć warzyw po zbiorze. | ||
| ||
Niesprzyjający klimat | ||
W niektórych rejonach kraju panowały dotkliwe susze, a takie warunki klimatyczne sprzyjały między innymi licznemu występowaniu szkodników. Należy pamiętać, że miejsca żerowania owadów są łatwą i najczęstszą drogą infekcji dla chorobotwórczych grzybów i bakterii rozwijających się intensywnie w okresie pozbiorczym i w czasie przechowywania roślin. W innych miejscach kraju — głównie w zachodniej części województwa wielkopolskiego, wystąpiły natomiast krótkotrwałe, lecz bardzo intensywne opady deszczu. Zalanych zostało i podtopionych między innymi wiele plantacji dojrzewającej cebuli. Pozostawiona kilka dni w takich warunkach ulegała mokrej zgniliźnie bakteryjnej. Cebule z takich plantacji nie powinny być przeznaczane do długiego przechowywania ze względu na możliwość wystąpienia gnicia bakteryjnego, które nie ujawniło się dotychczas. | ||
| ||
Groźny kompleks | ||
Obawiam się, że poważnym problemem będzie uzyskanie zdrowych korzeni pietruszki. Od kilku lat atakowane są one przez grzyby bytujące w glebie — Fusarium spp., Pythium spp., a następnie przez bakterie z rodzaju Erwinia, które są sprawcą mokrego gnicia rdzenia korzeni pietruszki i marchwi. Choroba szczególnie często występuje u roślin uprawianych na glebach cięższych, podmokłych lub częściowo zalewanych wodą oraz słabo napowietrzonych. U pietruszki rosnącej na podwyższonych zagonach lub lżejszych glebach choroba ta nie powoduje większego zagrożenia. Można ją zaobserwować tylko w upalne dni — wówczas rozeta liściowa jest zwiędnięta, a liście przylegają do gleby. Nie ma dotychczas skutecznej metody zwalczania mokrego gnicia korzeni pietruszki i marchwi. |