FOT. 1. 'DIADOM' F1
FOT. 2. 'KUPIDO' F1
FOT. 2. 'AVISO' F1
Zebrane róże każdorazowo dzielono na poszczególne frakcje (tabela 1). Do plonu handlowego zaliczono wszystkie białe i zdrowe róże o średnicy (mierzonej po łuku) ponad 10 cm. W trakcie wegetacji jedynie w trzech doświadczeniach wystąpiło bakteryjne gnicie róż. Ocenę porażenia w skali 9-stopniowej przedstawiono w tabeli 2. Podano w niej również informacje o rozpoczynaniu i kończeniu zbiorów testowanych odmian. Wskaźnik wczesności Reinholda (tab. 2, wykres) obrazuje dynamikę całości plonowania — im jest mniejszy, tym odmiana szybciej wchodzi w pełnię plonowania. Prezentowane odmiany uszeregowano w tabelach według wczesności.
TABELA 1. STRUKTURA PLONU BADANYCH ODMIAN
TABELA 2. PLON I WAŻNIEJSZE CECHY UŻYTKOWE BADANYCH ODMIAN
* skala 9-stopniowa: 9 - brak położenia, 1 - bardzo silne porażenie
PORÓWNANIE WAŻNIEJSZYCH CECH BADANYCH ODMIAN KALAFIORA
Odmiany uszeregowano według wysokości plonu handlowego
Autorka jest pracownikiem COBORU w Słupi Wielkiej