• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 06/1999

EKOLOGICZNE CENTRUM WARZYWNICZE

Francuską Bretanię cechuje największa na świecie koncentracja upraw warzyw metodami przyjaznymi dla środowiska. W 1998 roku, zgodnie ze standardami ekologicznymi, wyprodukowano tam 349 tys. ton kalafiorów, 13,5 tys. ton brokułów, 28 tys. ton pomidorów, 55 tys. ton cebuli szalotki i prawie 30 mln główek sałaty.
Ten sektor ogrodnictwa od kilku lat jest podstawowym źródłem dochodów dla ponad 5000 tamtejszych ogrodników, którzy warzywa ze znakiem towarowym ''Prince de Bretagne'' dostarczają do wielu zakątków Europy. Nad przestrzeganiem surowych norm stawianych tego typu produktom czuwa lokalny komitet ekologiczny, nadzorujący wprowadzanie najnowszych osiągnięć techniki do ogrodnictwa przyjaznego dla środowiska oraz czuwający nad przestrzeganiem przepisów dotyczących całego przebiegu uprawy i jakości plonu. Od trzech lat wszyscy bretońscy producenci warzyw są zobowiązani do ewidencjonowania prowadzonych zabiegów ochrony i nawożenia - zarówno w uprawach polowych, jak i pod osłonami - w przeciwnym przypadku grożą im kary administracyjne. Pozwala to dokładnie kontrolować całą lokalną produkcję i przynosi wymierne efekty ekonomiczne. Każde opakowanie warzyw ze znakiem ''Prince de Bretagne'' oznakowane jest imieniem, nazwiskiem i numerem identyfikacyjnym producenta oraz dokładną datą zbioru. Aby lepiej uświadomi klientom wartość znacznie droższych warzyw ekologicznych, do każdego transportu dołączane są ulotki informujące o sposobie uprawy i zaletach produktu. Te materiały reklamowe są ''paszportem'' otwierającym drogę do wielu sieci sprzedaży. Na podstawie Eurofruit 10/98