• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 08/2004

RYNEK OWOCÓW I WARZYW W II KWARTALE 2004 ROKU

,
W drugim kwartale 2004 r. drożały warzywa ze zbiorów ubiegłorocznych i systematycznie taniały z tegorocznych. W kwietniu spółdzielnie ogrodnicze kupowały już ogórki i pomidory spod osłon, od maja — rabarbar, kalafiory i wczesną białą kapustę, a w czerwcu także marchew w pęczkach, botwinkę, ziemniaki wczesne, truskawki, agrest oraz czereśnie. Zakłady przetwórcze — oprócz truskawek — rozpoczęły przetwarzanie zielonego groszku oraz szpinaku.

Spółdzielnie ogrodnicze

W II kwartale 2004 r. rosły ceny skupu cebuli obieranej — z 0,94 zł/kg w kwietniu, przez 1,06 zł/kg w maju, do 1,30 zł/kg w czerwcu (notowania były odpowiednio o 7%, 4% i 15% wyższe od ubiegłorocznych). Droższe niż przed rokiem były również ogórki spod osłon: w kwietniu o 5% (4,26 zł/kg), w maju o 3% (3,26 zł/kg) i w czerwcu o 23% (1,78 zł/kg). Tańsze niż w 2003 r. były pomidory spod osłon: w kwietniu o 12% (6,89 zł/kg), w maju o 7% (4,74 zł/kg) i w czerwcu o 16% (3,09 zł/kg). Na spadek notowań pomidorów w dużym stopniu wpłynęło wejściem Polski do UE i zniesienie ceł. Bardzo drogie w I kwartale tego roku pory (efekt suszy w 2002 r.) w II kwartale staniały (w stosunku do cen z 2003 r.): w kwietniu o 45% (1,72 zł/kg), w maju o 40% (2,13 zł/kg) i w czerwcu o 51% (1,79 zł/kg). Selery były w tym roku tańsze niż w II kwartale ubiegłego roku: w kwietniu o 8% (1,19 zł/kg), w maju o 10% (1,56 zł/kg), w czerwcu o 3% (1,96 zł/kg). Przez cały kwartał utrzymywała się kryzysowa sytuacja na rynku kapusty białej. Jej ceny (0,20–0,26 zł/kg) były prawie 4-krotnie niższe niż przed rokiem i pociągnęły za sobą obniżkę notowań odmian wczesnych. Za główkę wczesnej kapusty w maju płacono 1,42 zł (o 20% mniej niż w 2003 r.), w czerwcu — 0,90 zł (o 4% mniej). Spadek notowań dotknął również buraki ćwik­łowe — w kwietniu kosztowały 0,44 zł/kg (o 15% mniej niż przed rokiem), w maju — 0,45 zł/kg (o 36% mniej) i w czerwcu — 0,42 zł/kg (o 56% mniej).

Tabela 1. Średnie ceny skupu warzyw i owoców w spółdzielniach ogrodniczych oraz w zakładach przetwórczych w II kwartale 2003 r. i 2004 r.

a) zł/pęczek, b) zł/szt, * — brak produktu
Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ

W maju rozpoczął się skup rabarbaru, który był o 7% droższy niż rok wcześniej (w maju 2004 r. — 1,24 zł/kg, w czerwcu — 0,96 zł/kg). Pierwsze truskawki kupowano na początku czerwca. Średnie ceny owoców deserowych w czerwcu wyniosły 2,35 zł/kg (o 23% mniej niż w 2003 r.), truskawek dla przetwórstwa — 1,73 zł/kg (ponad 2-krotnie mniej niż przed rokiem). W drugiej dekadzie czerwca rozpoczął się skup agrestu i czereśni. Ceny czereśni były wyższe o 15% (2,67 zł/kg) niż w 2003 r., a agrestu o 21% niższe (3,28 zł/kg). Notowania jabłek deserowych były w kwietniu o 2% niższe niż przed rokiem, w maju — takie same, a czerwcu — niższe o 19%.

Tabela 2. Minimalne i maksymalne ceny hurtowe warzyw i owoców w II kwartale 2003 r. i 2004 r. (zł/kg)

Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ

Zakłady przetwórcze

W kwietniu i maju zakłady przetwarzały jeszcze warzywa ubiegłoroczne. W kwietniu cebulę obieraną kupowano po 1,12 zł/kg (o 26% więcej niż w ubiegłym roku), w maju po 1,15 zł/kg. Za kapustę białą w czerwcu i maju oferowano 0,30 zł/kg (o 37% mniej niż w 2003 r.). Cena skupu marchwi ogłowionej w maju wyniosła 0,25 zł/kg, buraków ćwikłowych — 0,18 zł/kg, jabłek przemysłowych — 0,22 zł/kg (0,18 zł/kg w maju). W czerwcu rozpoczęto przerób warzyw z nowych zbiorów. Za groszek zielony płacono 0,65 zł/kg (o 7 groszy mniej niż w 2003 r.), za szpinak — 0,41 zł/kg (o 1 grosz mniej), a za rabarbar 0,63 zł/kg (o 1 grosz więcej). Ze względu na chłodną wiosnę, skup truskawek do przetwórstwa rozpoczął się kilka dni później niż w 2003 r. Niższy popyt na polskie mrożone truskawki i wyższa ich podaż spowodowały obniżkę cen w stosunku do ubiegłorocznych — w czerwcu ceny owoców bez szypułek wynosiły 1,62–1,93 zł/kg, średnio — 1,80 zł/kg (w 2003 r. — 2,68–4,86 zł/kg, średnio —3,95 zł/kg). Zakłady kupowały też truskawki z szypułkami po 1,42 zł/kg. Od kilku lat drogi jest agrest. Niektóre zakłady płaciły za niego w tym roku nawet powyżej 6 zł/kg. Średnia cena w czerwcu wyniosła 3,69 zł/kg, co oznacza wzrost w stosunku do notowań z 2003 r. o 9%.

Rynki hurtowe

Efektem wejścia Polski do UE był wzrost cen hurtowych bananów do 2,50–4,16 zł/kg (w II kwartale 2003 r. — 1,94–3,22 zł/kg). W czerwcu (w porównaniu z czerwcem 2003 r.) znacznie zdrożały też grejpfruty. Nie zanotowano wyraźnego wzrostu cen krajowej cebuli (inaczej niż w spółdzielniach ogrodniczych), w czerwcu wzrosły o 23% jedynie jej ceny minimalne. Kilkakrotnie niższe niż w 2003 r. były ceny krajowej kapusty białej (0,10–0,40 zł/kg). Do 0,20–0,65 zł/kg staniały buraki ćwikłowe. W okresie największej podaży warzyw spod osłon (w maju i czerwcu) krajowe pomidory kosztowały 1,90–5,60 zł/kg, ogórki — 1,60–4,20 zł/kg. Chłodny i deszczowy maj oraz czerwiec, a także wzrost kosztów ogrzewania, spowodowały, że pomimo zniesienia ceł z krajami UE, nie zanotowano istotnego spadku cen pomidorów spod osłon. Ceny ogórków były natomiast w maju niższe o 11% (minimalne) i 16% maksymalne) niż w 2003 roku. Krajowe trus­kawki polowe pojawiły się na rynkach hurtowych na początku czerwca po 2,30–5,00 zł/kg. Ceny minimalne tych owoców w końcu czerwca (okres największej podaży) obniżyły się do 1,50 zł/kg, nie zmieniły się natomiast ceny maksymalne. Agrest był sprzedawany w czerwcu na rynkach hurtowych po 3,00–4,00 zł/kg (przed rokiem ceny przekraczały 4,00 zł/kg), czereśnie po 2,00–7,00 zł/kg (w 2003 r. — 1,50–6,00 zł/kg), porzeczki czerwone — 4,00–5,00 zł/kg (w 2003 r. — 4,80–5,00 zł/kg), a maliny — 12,00–16,00 zł/kg (w 2003 r. — 13,00–15,00 zł/kg).