Fot. 1. Pomidory hodowli izraelskiej firmy Nirit i papryka włoskiej Isi Sementi — odmiany te były już testowane w Polsce
Złote Medale Międzynarodowych Targów Poznańskich ponownie przypadły polskim odmianom warzyw. Otrzymały je: burak ćwikłowy Astar F1 (KHiNO Polan), marchew Flamanka F1 (Spójnia HiNO), ogórek szklarniowy Milenium F1 (ZOP Przyborów), papryka Samba F1 (PNOS — CNOS Poznań), cebula Bila (PlantiCo Zielonki HiNO) oraz sałata masłowa Justyna (CNOS Ożarów Mazowiecki). Zainteresowani tą ostatnią odmianą na targach mogli jednak zobaczyć co najwyżej jej zdjęcie, co skłania do smutnego wniosku, że sposób przyznawania tych medali niewiele ma wspólnego z tym, co rzeczywiście pokazuje się na targach, i umniejsza znaczenie tej nagrody.
Wśród polskich firm nasiennych coraz wyraźniej zaznacza się podział na amatorskie i te, które chcą dotrzeć ze swoją ofertą do producentów. Widać to również w sposobie ekspozycji oferowanych warzyw — przeciwwagą dla stylu rustykalnego są nowoczesne, dynamiczne ekspozycje, mające wywoływać skojarzenie z profesjonalnym traktowaniem klientów. W takim przygotowaniu stoiska od lat specjalizuje się De Ruiter Seeds, w tym roku jedną z ciekawszych ekspozycji przygotowała Spójnia HiNO (fot. 2).
Fot. 2. Jedną z ciekawszych ekspozycji przygotowała w tym roku Spójnia HiNO
Większość odmian prezentowanych na KWO opisywaliśmy już na naszych łamach przy okazji licznych w tym sezonie Dni Otwartych. Z warzywniczych ciekawostek pokazywanych podczas poznańskich targów warto wymienić arbuzy hodowli W. Legutko — oprócz Rosario F1 o różowoczerwonym miąższu pojawił się nowy — Janosik, o żółtym zabarwieniu wnętrza owoców (fot. 3). Jak mówi właściciel firmy, cieszą się one dużym zainteresowaniem producentów zarówno w kraju, między innymi w rejonie Sandomierza, jak i zagranicą — dużo nasion eksportowane jest na przykład do Chin. Rokiettę siewą (fot. 4) zaprezentowano na stoisku Selecty. Warto zwrócić uwagę na to warzywo, które podobnie jak inne sałatkowe gatunki liściowe, nie wymagające gotowania, a więc "szybkie" i ekonomiczne, ma szansę zaistnieć na rynku, zwłaszcza że na Zachodzie jest już dobrze przyjmowane przez konsumentów.
Fot. 3. Janosik — arbuz o żółtym miąższu
Fot. 4. Rokietta siewna — jest warzywem adresowanym dla nowoczesnych konsumentów