Spółdzielnie ogrodnicze
W IV kwartale obniżyły się ceny większości warzyw polowych (tab. 1) — cebuli o 26% (z 0,42 zł/kg w październiku, do 0,38 zł/kg w listopadzie i do 0,31 zł/kg w grudniu), kapusty białej o 10% (odpowiednio 0,20 zł/kg, 0,19 zł/kg i 0,18 zł/kg), marchwi o 7% (0,42 zł/kg, 0,40 zł/kg i 0,39 zł/kg), buraków ćwikłowych o 11% (0,38 zł/kg, 0,35 zł/kg i 0,34 zł/kg), pietruszki o 10% (1,14 zł/kg, 1,10 zł/kg i 1,03 zł/kg), selerów o 13% (1,04 zł/kg, 0,93 zł/kg i 0,90 zł/kg), kapusty kwaszonej o 17% (1,03 zł/kg, 0,93 zł/kg i 0,86 zł/kg). Ceny ogórków spod osłon wzrosły o 47% — z 2,05 zł/kg w październiku do 4,15 zł/kg w listopadzie, a w grudniu znowu obniżyły się o 8% (do 3,82 zł/kg). O 9% potaniała fasola biała (z 2,40 zł/kg w listopadzie do 2,18 zł/kg w grudniu). Z warzyw wyraźnie — o 169% — podrożały krajowe pomidory spod osłon (w kolejnych trzech miesiącach kosztowały odpowiednio — 2,05 zł/kg, 3,57 zł/kg i 5,51 zł/kg). Rekordowe zbiory jabłek oraz duże problemy w handlu z odbiorcami ze Wschodu spowodowały załamanie się cen skupu owoców deserowych, których notowania obniżyły się w IV kwartale o 12% (z 0,94 zł/kg w październiku, przez 0,90 zł/kg w listopadzie do 0,83 zł/kg w grudniu). Ceny jabłek dla przetwórstwa obniżyły się o 9% (z 0,23 zł/kg w październiku i po 0,21 zł/kg w listopadzie i grudniu). Tanie były w IV kwartale gruszki, za które płacono 1,38 zł/kg w październiku, 1,65 zł/kg w listopadzie oraz 1,74 zł/kg w grudniu.
Tabela 1. Średnie ceny skupu warzyw i owoców w spółdzielniach ogrodniczych oraz w zakładach przetwórczych w IV kwartale 2003 r. i 2004 r.
Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ
Znacznie niższe niż ceny ubiegłoroczne (odpowiednio w październiku, listopadzie i grudniu) były w IV kwartale 2004 r. notowania cebuli (–36%, –57 %, –24%), kapusty białej (–37%, –30% i –25%), marchwi (–19%, –15% i –19%), pietruszki (–10%, –10%, –16%), ogórków spod osłon (–9%, –24%, –38%), jabłek deserowych (–9%, –5%, –12%) i przemysłowych (–42%, –43%, –38%) i gruszek (–30%, –31%, –27%). Wzrosły ceny ogórków kwaszonych (+79%, +60%, +85%) i pieczarek (+6%, +4%, +23%).
Zakłady przetwórcze
W kolejnych trzech miesiącach IV kwartału 2004 r. za cebulę obieraną dla przetwórstwa (tab. 1) płacono odpowiednio 0,52 zł/kg, 0,47 zł/kg i 0,44 zł/kg. Od października do grudnia ceny obniżyły się więc o 15%. Jeszcze większa różnica dotyczyła jednak cebuli w łusce, za którą w październiku i listopadzie płacono 0,21 zł/kg, a w grudniu 0,12 zł/kg, czyli o 43%. mniej. Za kapustę białą dla przetwórstwa oferowano w październiku 0,23 zł/kg, w listopadzie 0,20 zł/kg, a grudniu 0,22 zł/kg. Zaledwie o 2 gro-sze staniała w grudniu marchew na kostkę (0,20 zł/kg),
w porównaniu z ceną z października i listopada (0,22 zł/kg).
Za marchew na plastry płacono w październiku 0,30 zł/kg, w listopadzie o grosz mniej, a w grudniu o 2 grosze mniej. Staniała również pietruszka ogłowiona (0,66 zł/kg, 0,63 zł/kg i 0,61 zł/kg), pasternak (0,45 zł/kg, 0,37 zł/kg i 0,26 zł/kg), selery (0,63 zł/kg, 0,62 zł/kg oraz 0,50 zł/kg) oraz buraki ćwikłowe (0,24 zł/kg oraz po 0,21 zł/kg w listopadzie i grudniu). W październiku i listopadzie niewiele różniły się ceny porów (odpowiednio 0,47 zł/kg i 0,46 zł/kg), które w grudniu podrożały o 11% (do 0,51 zł/kg). Skup kapusty brukselskiej rozpoczął się w drugiej dekadzie października, a zakończył w trzeciej dekadzie listopada. Średnio producenci otrzymywali za to warzywo w ubiegłym roku 1,51 zł/kg (w 2003 r. — 1,66 zł/kg). W 2004 r. za kalafiory różyczkowane płacono średnio 0,75 zł/kg, czyli o 7% więcej niż przed rokiem, za brokuły różyczkowane — średnio 1,01 zł/kg (w 2003 r. — 1,12 zł/kg). W porównaniu z cenami z czwartego kwartału 2003 r., w IV kwartale 2004 roku najbardziej potaniała cebula — w grudniu za obieraną płacono o 56% mniej niż w roku poprzednim, za cebulę w łusce aż o 80% mniej. Jabłka przemysłowe staniały w październiku 2004 r. o 47%, w porównaniu notowaniami z roku poprzedniego, a cena selerów w tym samym czasie obniżyła się o 34%.
Rynki hurtowe
W grudniu 2004 r. wzrosły minimalne i maksymalne ceny (tab. 2) — w porównaniu z notowaniami z listopada — kalafiorów (o 60% i 67%), buraków obcinanych (o 30% i 17%), pomidorów krajowych (o 182% i 52%), sałaty krajowej (o 82% i 39%) i gruszek (o 5% i 50%). Przy stabilnych cenach minimalnych (3,00 zł/kg), maksymalne ceny krajowych ogórków szklarniowych wzrosły od listopada do grudnia o 71%. W porównaniu z cenami z września, w październiku o 131% wzrosły maksymalne ceny fasoli szparagowej (minimalne — 0,90 zł/kg — nie zmieniły się).
W grudniu bardzo drogie były importowane truskawki (20,00–40,00 zł/kg). W IV kwartale 2004 r. ceny hurtowe większości gatunków warzyw polowych były niższe niż rok wcześniej — na przykład minimalne i maksymalne cebuli (w październiku obie o 60%, w listopadzie o 80% i 50% i w grudniu o 84% i 56%), kapusty białej (w październiku o 12% i 27%, w listopadzie o 50% i 25% i w grudniu o 29% i 22%). Ceny śliwek krajowych w październiku 2004 r. były niższe niż przed rokiem o 75% i 50%.
Tabela 2. Minimalne i maksymalne ceny hurtowe warzyw i owoców
w IV kwartale 2003 r. i 2004 r.
* cena w zł/szt.
Źródło: notowania Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ