• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 07/1999

ZWYKŁE KONTRA DROBNOOWOCOWE

Odkąd w 1865 roku na brytyjskiej wyspie Guernsey zaczęto uprawiać pomidory, stała się ona lokalnym potentatem w tej dziedzinie. Zapowiada się, że ten rok będzie pierwszy, w którym poza wyspę nie zostanie sprzedany ani jeden wielkoowocowy pomidor. Powodem jest fakt, że produkcja ogrodnicza skoncentrowała się tam w kilku większych gospodarstwach, nastawionych na zaopatrywanie specjalistycznych odbiorców — na przykład supermarketów — dla których pomidory drobnoowocowe, pakowane zwykle w kilkusetgramowe pojemniki, są atrakcyjnym towarem. Z tych powodów tradycyjne pomidory wielkoowocowe, które w latach 50. zajmowały tam 85% ogólnej powierzchni pod osłonami, obecnie są produkowane tylko na zaopatrzenie lokalnego rynku. Ich miejsce zaczęły zajmować pomidory wiśniowe ("cherry") po raz pierwszy uprawiane na Guernsey w 1980 roku. Od tej pory ich produkcja ciągle się rozwija. Obecnie razem z innymi odmianami drobnoowocowymi oraz groniastymi zajmują już około 10 hektarów. Lokalne zapotrzebowanie na ten asortyment pomidorów jest stosunkowo niewielkie, wzrasta jedynie latem, ze względu na wzmożony ruch turystyczny. Większość tego towaru sprzedawana jest poza wyspę — głównie do Anglii.

Na podstawie Grower, 25.02.99.

Również u nas, w Siechnicach, rozpoczęto produkcję pomidorów drobnoowocowych na skalę towarową (czyt. HO 6/99). Sprzedawane są one głównie w sieciach supermarketów, gdzie osiągają ceny wyższe niż pomidorów wielkoowocowych — red.