Owoce
Udział plonów z działek i gospodarstw rolnych w łącznym spożyciu owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych wynosił w latach 1993–2003 średnio 10,7 kg rocznie w przeliczeniu na osobę. Odpowiada to 22,8% wszystkich owoców spożywanych przez Polaków w tym okresie. Najwięcej owoców i ich przetworów własnej produkcji konsumowano w (tab. 1) gospodarstwach domowych rolników (60,5%) oraz w rodzinach użytkujących gospodarstwa rolne (52,6%), następnie w gospodarstwach emerytów i rencistów (22,1%) oraz rodzin utrzymujących się z niezarobkowych źródeł (19,1%). Najniższy poziom dotyczył gospodarstw domowych pracowników (11,8%) oraz osób pracujących na własny rachunek (12,6%).
Tabela 1. Udział samozaopatrzenia w spożyciu owoców i przetworów w gospodarstwach domowych
Źródło: obliczenia własne na podstawie danych GUS
W omawianych latach samozaopatrzenie w owoce stale spadało we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych — średnio rocznie o 3,5% (wykres 1), a udział ten w ogólnym spożyciu owoców był wyższy w latach 1993–1999 niż w latach 2000–2003. Najbardziej spadał w gospodarstwach domowych pracowników (w latach 1993–2003 spadek o 7,3% średnio rocznie) i osób pracujących na własny rachunek (–3,8%). Najmniej — w gospodarstwach domowych rolników i osób użytkujących gospodarstwa rolne (spadek o odpowiednio o 1,6% i 2,3%).
Wykres 1. Udział samozaopatrzenia w spożyciu owoców
Warzywa
Samozaopatrzenie w spożyciu warzyw i ich przetworów w gospodarstwach domowych (tab. 2) wynosiło w latach 1993–2003 średnio 34% rocznie (22,6 kg/osobę). Podobnie jak w przypadku owoców, najwięcej warzyw i ich przetworów własnej produkcji konsumowano w gospodarstwach domowych rolników (74,5%), rodzinach użytkujących gospodarstwa rolne (67,6%), gospodarstwach domowych emerytów i rencistów (29,8%) oraz rodzin utrzymujących się z niezarobkowych źródeł (28,6%). Najmniejszy udział samozaopatrzenia dotyczył gospodarstw domowych pracowników (19,6%) i osób pracujących na własny rachunek (20,6%).
Tabela 2. Udział samozaopatrzenia w spożyciu warzyw i przetworów
w gospodarstwach domowych
Źródło: obliczenia własne na podstawie danych GUS
Podobnie jak w przypadku owoców, również samozaopatrzenie w spożyciu warzyw spadało we wszystkich grupach społeczno-ekonomicznych — średnio o 3,8% rocznie (wykres 2). Udział ten w latach 1993–1999 wynosił 36,6%, a w latach 2000–2003 — 29,4%. Samozaopatrzenie w warzywa najbardziej zmniejszało się w gospodarstwach domowych pracowników (w latach 1993–2003 spadek średnio o 8% rocznie) oraz osób pracujących na własny rachunek (–4,9%), najmniej w gospodarstwach domowych rolników i osób użytkujących gospodarstwa rolne (spadek odpowiednio o 0,1% i 2,2% rocznie).
Wykres 2. Udział samozaopatrzenia w spożyciu warzyw