MINIKIWI Z NOWEJ ZELANDII

    Nowa Zelandia była do niedawna najważniejszym na świecie dostawcą owoców kiwi. Konkurencja producentów z innych państw zmusza jednak do poszukiwania nowych produktów. Niedawno z sukcesem wprowadzono na światowy rynek kiwi Zespri Gold® o żółtej barwie miąższu. Trwają też prace nad otrzymaniem odmian, których owoce będzie można obierać ze skórki równie łatwo, jak banany (fot. 1). Obecnie Nowozelandczycy jako jeden
    z głównych celów stawiają sobie jednak wypromowanie w Europie oraz Stanach Zjednoczonych owoców aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta). Sprzedawano je dotąd (fot. 2) z małym powodzeniem w USA i Japonii pod nazwą Baby Kiwi, we Francji — jako Kiawa, a w Niemczech — Waiki. Mimo wielu zalet — nieowłosionej skórki, doskonałemu smakowi oraz wielkości pozwalającej na spożywanie, podobnie jak czereśnie czy winogrona — na przeszkodzie w dalszej ekspansji rynkowej stanęły krótka trwałość owoców oraz niskie plony (w porównaniu do tych z plantacji aktinidii chińskiej — kiwi).


    Fot. 1. Niedługo na rynek mogą trafić owoce kiwi łatwe do obierania ze skórki

    Jedna z nowozelandzkich stacji doświadczalnych rozpoczęła jednak prace nad otrzymaniem odmian, które spełniłyby oczekiwania handlowców oraz producentów. Organizacja HortResearch ma już pierwsze sukcesy. W 2003 roku powstały 3 pierwsze odmiany aktinidii ostrolistnej przeznaczone do zakładania plantacji owocowych. Dotąd nie ujawniono jednak nazw nowych odmian, gdyż w założeniu mają być sadzone wyłącznie w Nowej Zelandii. Hodowcy ujawnili, że plantacja z 660 roślinami na hektarze powinna pozwolić na zbiory 20–25 ton owoców. Pierwsza z nowych odmian ma być wczesna, a jej owoce o jajowatym kształcie i masie około 10 g można będzie w temperaturze 0°C przechowywać przez 4 tygodnie (trwałość w sklepie określa się na 10 dni). Druga odmiana jest średnio wczesna, tworzy owoce większe (około 12 g), o jabłkowatym kształcie, które można przechowywać w temperaturze 0°C tylko przez tydzień, ale za to nie tracą one walorów w handlu aż przez 2 tygodnie. Ostatnia z nowych odmian jest późna, tworzy owalne owoce o masie około 10 g, które można przechowywać przez 8 tygodni (0°C) i sprzedawać przez kolejne 2. Wykorzystując nowe odmiany producenci będą mogli oferować miniaturowe kiwi łącznie przez 4 miesiące w roku.


    Fot. 2. Krótka trwałość oraz niskie plony blokowały dotąd
    "przebicie" się mini­kiwi w handlu

    Na podstawie informacji HortResearch New Zealand

    Nowa Zelandia była do niedawna najważniejszym na świecie dostawcą owoców kiwi. Konkurencja producentów z innych państw zmusza jednak do poszukiwania nowych produktów. Niedawno z sukcesem wprowadzono na światowy rynek kiwi Zespri Gold® o żółtej barwie miąższu. Trwają też prace nad otrzymaniem odmian, których owoce będzie można obierać ze skórki równie łatwo, jak banany (fot. 1). Obecnie Nowozelandczycy jako jeden
    z głównych celów stawiają sobie jednak wypromowanie w Europie oraz Stanach Zjednoczonych owoców aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta). Sprzedawano je dotąd (fot. 2) z małym powodzeniem w USA i Japonii pod nazwą Baby Kiwi, we Francji — jako Kiawa, a w Niemczech — Waiki. Mimo wielu zalet — nieowłosionej skórki, doskonałemu smakowi oraz wielkości pozwalającej na spożywanie, podobnie jak czereśnie czy winogrona — na przeszkodzie w dalszej ekspansji rynkowej stanęły krótka trwałość owoców oraz niskie plony (w porównaniu do tych z plantacji aktinidii chińskiej — kiwi).



    Fot. 1. Niedługo na rynek mogą trafić owoce kiwi łatwe do obierania ze skórki



    Jedna z nowozelandzkich stacji doświadczalnych rozpoczęła jednak prace nad otrzymaniem odmian, które spełniłyby oczekiwania handlowców oraz producentów. Organizacja HortResearch ma już pierwsze sukcesy. W 2003 roku powstały 3 pierwsze odmiany aktinidii ostrolistnej przeznaczone do zakładania plantacji owocowych. Dotąd nie ujawniono jednak nazw nowych odmian, gdyż w założeniu mają być sadzone wyłącznie w Nowej Zelandii. Hodowcy ujawnili, że plantacja z 660 roślinami na hektarze powinna pozwolić na zbiory 20–25 ton owoców. Pierwsza z nowych odmian ma być wczesna, a jej owoce o jajowatym kształcie i masie około 10 g można będzie w temperaturze 0°C przechowywać przez 4 tygodnie (trwałość w sklepie określa się na 10 dni). Druga odmiana jest średnio wczesna, tworzy owoce większe (około 12 g), o jabłkowatym kształcie, które można przechowywać w temperaturze 0°C tylko przez tydzień, ale za to nie tracą one walorów w handlu aż przez 2 tygodnie. Ostatnia z nowych odmian jest późna, tworzy owalne owoce o masie około 10 g, które można przechowywać przez 8 tygodni (0°C) i sprzedawać przez kolejne 2. Wykorzystując nowe odmiany producenci będą mogli oferować miniaturowe kiwi łącznie przez 4 miesiące w roku.



    Fot. 2. Krótka trwałość oraz niskie plony blokowały dotąd
    „przebicie” się mini­kiwi w handlu




    Na podstawie informacji HortResearch New Zealand

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułRADY „STARSZYCH” KOLEGÓW
    Następny artykułROLNICTWO TO SZTUKA. PRZYJDŹ I ZOBACZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.