CO I JAK UPRAWIAĆ?

    W czasie przedświątecznego szkolenia 17 grudnia ub. ro­ku ogrodnikom z Pobiednika propozycje odpowiedzi na pytanie, co i jak uprawiać, przedstawiły firmy nasienne Rijk Zwaan, Enza Zaden oraz Western Seed — zaproszone przez Jacka Lutego. Zainteresowani zakupem gotowej rozsady warzyw mogli tam poznać także ofertę niemieckiej firmy Schwanteland Jungpflanzen GmbH, a producenci papryki — wysłuchać wykładu dr Agnieszki Stępowskiej z Instytutu Warzywnictwa.

    Wśród nowych sałat masłowych firmy Rijk Zwaan znajdują się propozycje zarówno do wczesnej uprawy pod osłonami — na przykład Torpedo RZ (czyt. też HO 10/2004), jak i na lato i jesień — Michał Cywiński szczególnie polecał Jiskę RZ, która wśród sałat nadających się do uprawy w tym terminie wyróżnia się delikatną budową główek i jasną barwą liści. M. Cywiński zwrócił również uwagę na niektóre problemy, z jakimi spotykali się producenci sałaty. Źle zawiązane, luźne główki tworzyły się często, gdy utrzymywano zbyt wysoką temperaturę, nie wietrzono tuneli lub zbyt późno zdejmowano osłony płas­kie. Podobne działanie może mieć także podlewanie zbyt dużymi dawkami wody, a także niedobór fosforu. Bardzo częstym błędem naszych producentów jest nieprzestrzeganie prawidłowego płodozmianu, co prowadzi do nagromadzenia się w glebie grzybów i bakterii, atakujących nowe nasadzenia, a ze względu na brak zarejestrowanych środków ochrony oraz na krótki okres wegetacji sałaty — nie można ich zwalczać w czasie uprawy. Spośród szkodników coraz więcej problemów sprawiają mszyce, w ofercie firmy jest już wiele odmian odpornych na mszycę sałatowo-porzeczkową, duże straty wyrządzają także ślimaki.

    W ofercie kalafiorów, obok znanego Gregora F1 znajdzie się 90–95-dniowy Casper F1 o wzniesionych liś­ciach, na późnoletnie i jesienne zbiory oraz o kilka dni późniejszy (90–100 dni wegetacji) Ceveline F1, o dużych różach i wysokiej odporności m.in. na mączniaka rzekomego. W grupie kapust nową propozycją jest śednio wczesna Cilema F1. W ofercie firmy pojawiły się także pory mieszańcowe: Rubens F1, Manet F1 i Cezanne F1 (czyt. HO 12/2004).

    M. Cywiński zwracał uwagę na konieczność schładzania róż kalafiorów po zbiorze, gdyż tylko wtedy mogą one dłużej zachować dobrą jakość w handlu — coraz częściej o wymaganiach takich mówią zachodni importerzy naszych kalafiorów, które w chwili zakupu prezentują się dobrze, ale w niedługim czasie uwidaczniają się na nich objawy porażenia między innymi przez alternariozę (czarne plamki), róże takie również szybciej się starzeją. Coraz częściej wymaga się, aby warzywa w całym łańcuchu sprzedaży były przetrzymywane w odpowiednich warunkach termicznych, dlatego na przykład w Niemczech zaczęto wprowadzać etykiety-wskaźniki trwale przebarwiające się, gdy nastąpi przekroczenie określonej temperatury.

    Ofertę odmian hodowli Western Seed (czyt. też HO 6/2004) przedstawił Tomasz Marasik. Zwracał on uwagę między innymi na pomidory Sirios F1 i Andino F1 do nieogrzewanych tuneli lub uprawy przy palikach oraz Euromarker F1, polecanego do wczesnowiosennych upraw w tunelach (prowadzonych na 5 lub 6 gron). Do tradycyjnych upraw w tunelach, a także w szklarniach w wełnie mineralnej przeznaczony jest ogórek sałatkowy Floriade F1, o lekko żebrowanych, 20-centymetrowych owocach. Polecany do nasadzeń w połowie marca. Wśród odmian papryki do znanej już Waki F1 dołączył nowy wczesny Agaton F1, silnie rosnący, o wydłużonych czerwonych owocach typu blok. W najbliższym sezonie w próbach będą między innymi odmiany WS 0289 F1, silnie rosnąca, o początkowo seledynowych owocach, wybarwiających się na czerwono oraz WS 102 F1 o owocach wybarwiających się z seledynowych do cytrynowożółtych. Wśród propozycji dla przemysłu przetwórczego, typu długi blok, znajdą się między innymi Wando F1 i Weno F1 o czerwonych owocach oraz ciemnożółty Weftar F1.

    Bernard Zioło z firmy Enza Zaden polecał między innymi kalafiory Xenia F1 — do tuneli i pod płaskie osłony, o różach zachowujących wysoką jakość nawet przy wysokiej temperaturze oraz Veronie F1 przeznaczony na zbiory letnie (od czerwca) i jesienne, dosyć wytrzymały na przymrozki. Wśród innych nowości znajdzie się także rzodkiewka Celesta o czerwonych zgrubieniach, do uprawy przez cały sezon — zarówno pod osłonami, jak i w polu — oraz dwie kalarepy Olivia F1 — pod osłony oraz Oasis F1 — do uprawy pod osłonami lub polowej. Propozycjami dla producentów papryki są żółtoowocowa Sunny F1 oraz pomarańczowoowocowa Magno F1. Bogatą ofertę odmian sałaty masłowej tej firmy uzupełniły dwie o jasnozielonych główkach: Valeska — bardzo wczesna, do uprawy wios­ną w tunelach, pod płaskimi osłonami lub bez osłaniania, nie mająca skłonności do zamierania brzegów liści, oraz równie wczesna Melodion, którą można uprawiać od wiosny do jesieni — pod osłonami i w polu, dobrze zawiązująca główki nawet przy dużym zagęszczeniu. Altona jest nowszą propozycją sałaty typu Lollo Bionda, wykazującą odporność na większość ras mączniaka rzekomego (oprócz BL 24). W ofercie firmy pojawiły się także pory — letni Evita, jesienne, nadające się do przechowywania — Ardea i Tadorna oraz Gavia, który może zimować w polu.

    Dr A. Stępowska omówiła nieprawidłowości na poszczególnych etapach wzrostu papryki. W minionym roku bardzo często po posadzeniu rozsady następowało zahamowanie wzrostu roślin i ich liście przybierały jas­nozielone zabarwienie. Powodem tego było ograniczone pobieranie fosforu i wapnia przy niskiej temperaturze — ponieważ system korzeniowy nie rozwijał się w takich warunkach, składniki te trzeba było wówczas podawać dolistnie. Czasem na liściach pojawiają się także jasnozielone obwódki — mogą być one również spowodowane ograniczeniem pobierania wapnia i jego transportu do liści, ale ponieważ bardzo podobne rozjaśnienia liści występują przy raku bakteryjnym (czyt. też HO 10/2003) dr A. Stępowska radziła, aby nie bagatelizować takich objawów i dobrze diagnozować ich przyczyny, aby nie dopuszczać do dalszego rozprzestrzeniania się raka na inne uprawy papryki czy pomidorów (warto wiedzieć także, że rak bakteryjny w uprawach warzyw nie jest już traktowany jako choroba kwarantannowa, jest objęty kwarantanną jedynie w przypadku produkcji materiału rozmnożeniowego pomidorów).

    W czasie przedświątecznego szkolenia 17 grudnia ub. ro­ku ogrodnikom z Pobiednika propozycje odpowiedzi na pytanie, co i jak uprawiać, przedstawiły firmy nasienne Rijk Zwaan, Enza Zaden oraz Western Seed — zaproszone przez Jacka Lutego. Zainteresowani zakupem gotowej rozsady warzyw mogli tam poznać także ofertę niemieckiej firmy Schwanteland Jungpflanzen GmbH, a producenci papryki — wysłuchać wykładu dr Agnieszki Stępowskiej z Instytutu Warzywnictwa.


    Wśród nowych sałat masłowych firmy Rijk Zwaan znajdują się propozycje zarówno do wczesnej uprawy pod osłonami — na przykład Torpedo RZ (czyt. też HO 10/2004), jak i na lato i jesień — Michał Cywiński szczególnie polecał Jiskę RZ, która wśród sałat nadających się do uprawy w tym terminie wyróżnia się delikatną budową główek i jasną barwą liści. M. Cywiński zwrócił również uwagę na niektóre problemy, z jakimi spotykali się producenci sałaty. Źle zawiązane, luźne główki tworzyły się często, gdy utrzymywano zbyt wysoką temperaturę, nie wietrzono tuneli lub zbyt późno zdejmowano osłony płas­kie. Podobne działanie może mieć także podlewanie zbyt dużymi dawkami wody, a także niedobór fosforu. Bardzo częstym błędem naszych producentów jest nieprzestrzeganie prawidłowego płodozmianu, co prowadzi do nagromadzenia się w glebie grzybów i bakterii, atakujących nowe nasadzenia, a ze względu na brak zarejestrowanych środków ochrony oraz na krótki okres wegetacji sałaty — nie można ich zwalczać w czasie uprawy. Spośród szkodników coraz więcej problemów sprawiają mszyce, w ofercie firmy jest już wiele odmian odpornych na mszycę sałatowo-porzeczkową, duże straty wyrządzają także ślimaki.


    W ofercie kalafiorów, obok znanego Gregora F1 znajdzie się 90–95-dniowy Casper F1 o wzniesionych liś­ciach, na późnoletnie i jesienne zbiory oraz o kilka dni późniejszy (90–100 dni wegetacji) Ceveline F1, o dużych różach i wysokiej odporności m.in. na mączniaka rzekomego. W grupie kapust nową propozycją jest śednio wczesna Cilema F1. W ofercie firmy pojawiły się także pory mieszańcowe: Rubens F1, Manet F1 i Cezanne F1 (czyt. HO 12/2004).


    M. Cywiński zwracał uwagę na konieczność schładzania róż kalafiorów po zbiorze, gdyż tylko wtedy mogą one dłużej zachować dobrą jakość w handlu — coraz częściej o wymaganiach takich mówią zachodni importerzy naszych kalafiorów, które w chwili zakupu prezentują się dobrze, ale w niedługim czasie uwidaczniają się na nich objawy porażenia między innymi przez alternariozę (czarne plamki), róże takie również szybciej się starzeją. Coraz częściej wymaga się, aby warzywa w całym łańcuchu sprzedaży były przetrzymywane w odpowiednich warunkach termicznych, dlatego na przykład w Niemczech zaczęto wprowadzać etykiety-wskaźniki trwale przebarwiające się, gdy nastąpi przekroczenie określonej temperatury.


    Ofertę odmian hodowli Western Seed (czyt. też HO 6/2004) przedstawił Tomasz Marasik. Zwracał on uwagę między innymi na pomidory Sirios F1 i Andino F1 do nieogrzewanych tuneli lub uprawy przy palikach oraz Euromarker F1, polecanego do wczesnowiosennych upraw w tunelach (prowadzonych na 5 lub 6 gron). Do tradycyjnych upraw w tunelach, a także w szklarniach w wełnie mineralnej przeznaczony jest ogórek sałatkowy Floriade F1, o lekko żebrowanych, 20-centymetrowych owocach. Polecany do nasadzeń w połowie marca. Wśród odmian papryki do znanej już Waki F1 dołączył nowy wczesny Agaton F1, silnie rosnący, o wydłużonych czerwonych owocach typu blok. W najbliższym sezonie w próbach będą między innymi odmiany WS 0289 F1, silnie rosnąca, o początkowo seledynowych owocach, wybarwiających się na czerwono oraz WS 102 F1 o owocach wybarwiających się z seledynowych do cytrynowożółtych. Wśród propozycji dla przemysłu przetwórczego, typu długi blok, znajdą się między innymi Wando F1 i Weno F1 o czerwonych owocach oraz ciemnożółty Weftar F1.


    Bernard Zioło z firmy Enza Zaden polecał między innymi kalafiory Xenia F1 — do tuneli i pod płaskie osłony, o różach zachowujących wysoką jakość nawet przy wysokiej temperaturze oraz Veronie F1 przeznaczony na zbiory letnie (od czerwca) i jesienne, dosyć wytrzymały na przymrozki. Wśród innych nowości znajdzie się także rzodkiewka Celesta o czerwonych zgrubieniach, do uprawy przez cały sezon — zarówno pod osłonami, jak i w polu — oraz dwie kalarepy Olivia F1 — pod osłony oraz Oasis F1 — do uprawy pod osłonami lub polowej. Propozycjami dla producentów papryki są żółtoowocowa Sunny F1 oraz pomarańczowoowocowa Magno F1. Bogatą ofertę odmian sałaty masłowej tej firmy uzupełniły dwie o jasnozielonych główkach: Valeska — bardzo wczesna, do uprawy wios­ną w tunelach, pod płaskimi osłonami lub bez osłaniania, nie mająca skłonności do zamierania brzegów liści, oraz równie wczesna Melodion, którą można uprawiać od wiosny do jesieni — pod osłonami i w polu, dobrze zawiązująca główki nawet przy dużym zagęszczeniu. Altona jest nowszą propozycją sałaty typu Lollo Bionda, wykazującą odporność na większość ras mączniaka rzekomego (oprócz BL 24). W ofercie firmy pojawiły się także pory — letni Evita, jesienne, nadające się do przechowywania — Ardea i Tadorna oraz Gavia, który może zimować w polu.


    Dr A. Stępowska omówiła nieprawidłowości na poszczególnych etapach wzrostu papryki. W minionym roku bardzo często po posadzeniu rozsady następowało zahamowanie wzrostu roślin i ich liście przybierały jas­nozielone zabarwienie. Powodem tego było ograniczone pobieranie fosforu i wapnia przy niskiej temperaturze — ponieważ system korzeniowy nie rozwijał się w takich warunkach, składniki te trzeba było wówczas podawać dolistnie. Czasem na liściach pojawiają się także jasnozielone obwódki — mogą być one również spowodowane ograniczeniem pobierania wapnia i jego transportu do liści, ale ponieważ bardzo podobne rozjaśnienia liści występują przy raku bakteryjnym (czyt. też HO 10/2003) dr A. Stępowska radziła, aby nie bagatelizować takich objawów i dobrze diagnozować ich przyczyny, aby nie dopuszczać do dalszego rozprzestrzeniania się raka na inne uprawy papryki czy pomidorów (warto wiedzieć także, że rak bakteryjny w uprawach warzyw nie jest już traktowany jako choroba kwarantannowa, jest objęty kwarantanną jedynie w przypadku produkcji materiału rozmnożeniowego pomidorów).

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułRADY „STARSZYCH” KOLEGÓW
    Następny artykułROLNICTWO TO SZTUKA. PRZYJDŹ I ZOBACZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.