O EKOLOGII W KARNIOWICACH

    19 października 2006 r. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizował konferencję na temat rolnictwa ekologicznego. W spotkaniu, które adresowane było do producentów, przetwórców i odbiorców żywności ekologicznej, uczestniczyło około 200 osób, a zatłoczona sala wykładowa świadczyła o dużym zainteresowaniu małopolskich rolników tą dziedziną produkcji.

    Jak powiedział mgr Marek Kwiatkowski dyrektor MODR w Karniowicach, produkcja ekologiczna jest ostatnio najbardziej dynamiczną gałęzią rolnictwa w Polsce, a jej upowszechnienie pozwoliłoby zagospodarować nadwyżki siły roboczej na obszarach wiejskich, zwłaszcza na południu kraju, gdzie gospodarstwa są niewielkie i często działają w niekorzystnych warunkach (regiony górzyste, gleby niższej klasy, bardziej surowy klimat). W tej części Polski na 100 ha użytków rolnych przypada aż 54 zatrudnionych, podczas gdy średnia dla naszego kraju wynosi 23 osoby na 100 ha. Struktura produkcji ekologicznej w Polsce nie odzwierciedla jednak zainteresowania konsumentów, którzy tę działalność kojarzą najczęściej z owocami i warzywami. Tymczasem w przypadku tej grupy towarów sytuacja jest u nas wyjątkowo niekorzystna. Uprawy sadownicze i plantacje jagodowe zajmują w Polsce około 5% roślinnych upraw ekologicznych, a plantacje warzyw — zaledwie 2%, reszta to uprawy rolnicze. Obserwowany w ostatnich latach wzrost liczby gospodarstw ekologicznych wynika głównie z możliwości uzyskania dopłat do tego typu produkcji. Problemem jest natomiast zbyt produktów ekologicznych. Z powodu małej skali produkcji wiele gospodarstw wytwarza je wyłącznie na potrzeby własne, ewentualnie rodziny i sąsiadów. Produkty te są także oferowane — ze względu na brak kanałów dystrybucji — głównie na targach i festynach oraz w specjalistycznych sklepach. Mimo dużego zainteresowania odbiorców z Zachodu, eksport towarów ekologicznych jest niewielki, gdyż skompletowanie jednolitych i dużych partii, jakich wymagają importerzy, okazuje się w praktyce niemożliwe.



    Konferencja ekologiczna w Karniowicach zgromadziła około 200 uczestników


    Ten ostatni problem mogłoby rozwiązać powstanie grup producentów towarów ekologicznych, o czym mówił Andrzej Dominik z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Wprawdzie w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 3.02.2005 r. w sprawie wykazu produktów i grup produktów, dla których mogą być tworzone grupy producentów rolnych, minimalnej rocznej wielkości towarowej oraz minimalnej liczby członków grupy producentów, wyszczególniono grupę „produkty rolnictwa ekologicznego”, ale nie obejmuje ona ekologicznych warzyw ani owoców. Producenci tych ostatnich mogą się organizować na mocy ustawy z 19.12.2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz suszu paszowego. Aby ubiegać się o wstępne uznanie, grupa taka musi liczyć co najmniej 5 członków i dysponować roczną produkcją towarową o wartości minimum 50 000 euro.
    Po uzyskaniu wstępnego uznania organizacja taka może otrzymać wsparcie finansowe na założenie grupy i pokrycie kosztów administracyjnych (procent od wartości produkcji towarowej nieprzekraczającej 1 mln euro — odpowiednio, 5%, 5%, 4%, 3% i 2% w kolejnych pięciu latach działalności). Zgodnie z rozporządzeniem ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 30.12.2005 r., grupy wstępnie uznane mogą też otrzymać pomoc finansową na pokrycie 75% kwalifikowanych kosztów inwestycji, ujętych w zatwierdzonym planie dochodzenia do uznania.


    Stanisław Cyra z MODR w Karniowicach przedstawił sytuację w małopolskim rolnictwie ekologicznym oraz zapisy dotyczące tego sektora w nowym Planie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–13. Ekologicznym „zagłębiem” Małopolski jest region Limanowej (32% gospodarstw ekologicznych województwa), Nowego Sącza (20%), Gorlic (14%) i Bochni (6%). W PROW na lata 2007–13 nie ma rewolucyjnych zmian dotyczących rolnictwa ekologicznego. Poszerzono wykaz produktów o uprawy zielarskie, a uprawy sadownicze i jagodowe podzielono na wysoko- i niskonakładowe. Stawki dopłat do hektara plantacji wyniosą, odpowiednio, dla upraw z certyfikatem i bez: warzywniczych — 1540 zł i 1300 zł, sadowniczych i jagodowych wysokonakładowych — 1800 zł i 1540 zł, niskonakładowych (np. róża, orzech włoski) — 800 zł i 650 zł, zielarskich — 800 zł i 720 zł. Prawdopodobnie będzie też można otrzymać dopłaty do ekologicznej produkcji lokalnych odmian uprawnych, których lista zostanie określona w rozporządzeniu. Ci, którzy skorzystali z dopłat w ramach PROW 2005–06, będą mogli przejść na nowe — korzystniejsze — zasady dopiero po 3 latach od przystąpienia do programu i o ile „istniejące zobowiązanie zostanie znacząco wzmocnione” (np. wzrośnie produkcja lub w gospodarstwie wprowadzone będą zmiany korzystne dla środowiska naturalnego).


    O stanie rynku produktów ekologicznych mówiła dr Urszula Sołtysiak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W stolicy działa już około 40 sklepów z żywnością ekologiczną, a tylko w 2006 r. powstało 10 nowych. W badaniach ankietowych przeprowadzonych wśród polskich konsumentów ponad połowa z nich potwierdziła, że właśnie w specjalistycznych sklepach chciałaby się zaopatrywać w produkty ekologiczne. Dr Sołtysiak przedstawiła także rygorystyczne wymagania dotyczące znakowania produktów ekologicznych — na etykiecie zawsze należy umieścić nazwę i adres producenta oraz nazwę i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej. Nie wolno opisywać produktu jako „zdrowa żywność”, certyfikowani producenci mogą natomiast użyć jednego z określeń: „bio”, „eko”, „eco” lub „organic”, a także opatrzyć etykietę unijnym logo produktów ekologicznych lub popularnym w Niemczech logo „BiO”, które nie jest prawnie chronione.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWarzywa od trzech pokoleń
    Następny artykułROLNICTWO EKOLOGICZNE BEZ NADZORU

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.