CHŁODZENIE PODCZAS TRANSPORTU

    Spotkanie dotyczące nowej technologii chłodzenia produktów łatwo się psujących, określanej jako Chłodzenie Bierne™ (PRS™ — Passive Refrigeration System) zorganizowała 29 listopada 2006 r. w Warszawie włoska firma Nomos — producent urządzeń pracujących w tej technologii. Uruchomienie jej przedstawicielstwa w naszym kraju ma służyć rozpowszechnianiu tej technologii również w polskiej branży ogrodniczej, można ją bowiem wykorzystać w transporcie warzyw, owoców i kwiatów, zwłaszcza na większe odległości.

    Jak poinformował Alberto Ghiraldi (fot. 1) twórca i współwłaściciel patentu Chłodzenia Biernego™, jest to technologia oparta na akumulacji termicznej, polegającej na zamrożeniu mieszaniny płynów. Pozwala to utrzymać zaplanowaną niską temperaturę od 2 do nawet 30 dni, bez konieczności ponownego użycia energii (autonomia energetyczna). Akumulatory termiczne ładowane są przez specjalne urządzenia do chłodzenia cieczy, tzw. chillery, ich czas ładowania wynosi 4–6 godzin. Wymiana ciepła odbywa się przez całą powierzchnię jednostki chłodzącej, dzięki czemu nie dochodzi do skraplania się pary wodnej i w całej przestrzeni ładunkowej utrzymywana jest jednakowa temperatura. W ten sposób można podczas przechowywania utrzymać wysoką wilgotność względną powietrza (96–98%) i nie dochodzi do utraty wody z przechowywanych produktów. W systemie tym nie zachodzi potrzeba wentylacji (jak w konwencjonalnych systemach chłodzenia w celu wyrównania temperatury). Zaletą systemu PRS™ jest również zmniejszenie kosztów eksploatacji: ● niewielkie ryzyko uszkodzeń mechanicznych tych urządzeń; ● możliwość „ładowania” urządzeń nocą, gdy istnieje możliwość korzystania z tańszej taryfy na energię elektryczną; ● trwałość użytkowa wynosi 10–15 lat; ● możliwość transportowania produktów w warunkach zbliżonych do transportu ładunków suchych.


    Fot. 1. Możliwości wykorzystania Systemu Chłodzenia Biernego™ omówił jego twórca Alberto Ghiraldi

    W zależności od wymaganej dla poszczególnych produktów w czasie ich przewożenia temperatury, konieczny jest dobór odpowiednich jednostek chłodzących. W przypadku warzyw i owoców mogą być do tego celu przydatne urządzenia typu FR (temperatura 0–4°C i wilgotność powyżej 90%) oraz FR-R (przydatne do chłodzenia świeżych warzyw i owoców bezpośrednio po zbiorze do temperatury 4°C). System Chłodzenia Biernego™ dostępny jest w postaci różnego typu jednostek, jak: Thermobox™ (fot. 2) i Thermopallet™ o pojemności 200–2400 l, furgonów chłodniczych o długości 3–13,6 m, ruchomych skrzyń ładunkowych o długości 7,45–13,6 m (do transportu drogowego, morskiego i kolejowego) oraz kontenerów, w których zaplanowaną temperaturę można utrzymać bez konieczności ładowania jednostki chłodniczej do 30 dni. Według twórców tej technologii, utrzymanie zadanej temperatury jest możliwe przy różnicy temperatury (ΔT pomiędzy temperaturą zewnętrzną a utrzymywaną wewnątrz chłodni) do 30°C, a każdy typ opakowań ma ustaloną około 30% marżę — co oznacza, że faktyczny okres jednorazowej eksploatacji jest o 30% dłuższy od zakładanego.


    Fot. 2. Jedną z mniejszych jednostek systemu Chłodzenia Biernego™ jest Thermobox™
    typu L o pojemności 400 l

    Ubytek masy podczas przechowywania warzyw i owoców w różnych warunkach

    *według badań RINA, włoskiej niezależnej organizacji wydającej certyfikaty jakości, kontrolującej i opiniującej nowe produkty w Komisji Unii Europejskiej

    Z prowadzonych przez firmę Nomos doświadczeń dotyczących przechowywania świeżych warzyw i owoców wynika, że jakość tych produktów była znacznie lepsza, gdy wykorzystano technologię PRS™ (tabela), w porównaniu z tradycyjnymi systemami chłodzenia. Według A. Ghiraldiego, świeże winogrona przechowywane w komorach z Chłodzeniem Biernym™ zachowywały zapach i aromat świeżych produktów.

    Barierą w wykorzystaniu tej technologii może być cena jednostek pracujących w systemie Chłodzenia Biernego™. Przykładowo Thermobox™ typu L o pojemności 400 l kosztuje 1300–1500 euro (netto, zależnie od liczby zakupionych jednostek), dodatkowo należy zakupić urządzenia do chłodzenia cieczy. Tak więc w branży ogrodniczej nowa technologia może mieć zastosowanie głównie w transporcie droższych warzyw i owoców, gdy poniesienie kosztów dodatkowych inwestycji będzie opłacalne.

    Spotkanie dotyczące nowej technologii chłodzenia produktów łatwo się psujących, określanej jako Chłodzenie Bierne™ (PRS™ — Passive Refrigeration System) zorganizowała 29 listopada 2006 r. w Warszawie włoska firma Nomos — producent urządzeń pracujących w tej technologii. Uruchomienie jej przedstawicielstwa w naszym kraju ma służyć rozpowszechnianiu tej technologii również w polskiej branży ogrodniczej, można ją bowiem wykorzystać w transporcie warzyw, owoców i kwiatów, zwłaszcza na większe odległości.


    Jak poinformował Alberto Ghiraldi (fot. 1) twórca i współwłaściciel patentu Chłodzenia Biernego™, jest to technologia oparta na akumulacji termicznej, polegającej na zamrożeniu mieszaniny płynów. Pozwala to utrzymać zaplanowaną niską temperaturę od 2 do nawet 30 dni, bez konieczności ponownego użycia energii (autonomia energetyczna). Akumulatory termiczne ładowane są przez specjalne urządzenia do chłodzenia cieczy, tzw. chillery, ich czas ładowania wynosi 4–6 godzin. Wymiana ciepła odbywa się przez całą powierzchnię jednostki chłodzącej, dzięki czemu nie dochodzi do skraplania się pary wodnej i w całej przestrzeni ładunkowej utrzymywana jest jednakowa temperatura. W ten sposób można podczas przechowywania utrzymać wysoką wilgotność względną powietrza (96–98%) i nie dochodzi do utraty wody z przechowywanych produktów. W systemie tym nie zachodzi potrzeba wentylacji (jak w konwencjonalnych systemach chłodzenia w celu wyrównania temperatury). Zaletą systemu PRS™ jest również zmniejszenie kosztów eksploatacji: ● niewielkie ryzyko uszkodzeń mechanicznych tych urządzeń; ● możliwość „ładowania” urządzeń nocą, gdy istnieje możliwość korzystania z tańszej taryfy na energię elektryczną; ● trwałość użytkowa wynosi 10–15 lat; ● możliwość transportowania produktów w warunkach zbliżonych do transportu ładunków suchych.



    Fot. 1. Możliwości wykorzystania Systemu Chłodzenia Biernego™ omówił jego twórca Alberto Ghiraldi


    W zależności od wymaganej dla poszczególnych produktów w czasie ich przewożenia temperatury, konieczny jest dobór odpowiednich jednostek chłodzących. W przypadku warzyw i owoców mogą być do tego celu przydatne urządzenia typu FR (temperatura 0–4°C i wilgotność powyżej 90%) oraz FR-R (przydatne do chłodzenia świeżych warzyw i owoców bezpośrednio po zbiorze do temperatury 4°C). System Chłodzenia Biernego™ dostępny jest w postaci różnego typu jednostek, jak: Thermobox™ (fot. 2) i Thermopallet™ o pojemności 200–2400 l, furgonów chłodniczych o długości 3–13,6 m, ruchomych skrzyń ładunkowych o długości 7,45–13,6 m (do transportu drogowego, morskiego i kolejowego) oraz kontenerów, w których zaplanowaną temperaturę można utrzymać bez konieczności ładowania jednostki chłodniczej do 30 dni. Według twórców tej technologii, utrzymanie zadanej temperatury jest możliwe przy różnicy temperatury (ΔT pomiędzy temperaturą zewnętrzną a utrzymywaną wewnątrz chłodni) do 30°C, a każdy typ opakowań ma ustaloną około 30% marżę — co oznacza, że faktyczny okres jednorazowej eksploatacji jest o 30% dłuższy od zakładanego.



    Fot. 2. Jedną z mniejszych jednostek systemu Chłodzenia Biernego™ jest Thermobox™
    typu L o pojemności 400 l


    Ubytek masy podczas przechowywania warzyw i owoców w różnych warunkach

    *według badań RINA, włoskiej niezależnej organizacji wydającej certyfikaty jakości, kontrolującej i opiniującej nowe produkty w Komisji Unii Europejskiej


    Z prowadzonych przez firmę Nomos doświadczeń dotyczących przechowywania świeżych warzyw i owoców wynika, że jakość tych produktów była znacznie lepsza, gdy wykorzystano technologię PRS™ (tabela), w porównaniu z tradycyjnymi systemami chłodzenia. Według A. Ghiraldiego, świeże winogrona przechowywane w komorach z Chłodzeniem Biernym™ zachowywały zapach i aromat świeżych produktów.


    Barierą w wykorzystaniu tej technologii może być cena jednostek pracujących w systemie Chłodzenia Biernego™. Przykładowo Thermobox™ typu L o pojemności 400 l kosztuje 1300–1500 euro (netto, zależnie od liczby zakupionych jednostek), dodatkowo należy zakupić urządzenia do chłodzenia cieczy. Tak więc w branży ogrodniczej nowa technologia może mieć zastosowanie głównie w transporcie droższych warzyw i owoców, gdy poniesienie kosztów dodatkowych inwestycji będzie opłacalne.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułW południowym Tyrolu (cz. I)
    Następny artykułOPTYMISTOM JEST ŁATWIEJ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.