• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 02/1999

''CHIŃSZCZYZNA'' W MODZIE

W wielu sklepach w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie Zachodniej znaleźć można dział - Warzywa chińskie. Jego pojawienie się wynika z rosnącego zainteresowania klientów (zarówno indywidualnych, jak i właścicieli restauracji) kuchnią orientalną, a chińską w szczególności.
Większość warzyw wykorzystywanych w tej kuchni znakomicie nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Dotyczy to przede wszystkim grupy roślin określanych jako ''chińskie kapusty'', a używanych do szybkiego smażenia, czyli tzw. stir frying. Trzeba podkreślić, że powszechnie już u nas znana i uprawiana kapusta pekińska (Brassica rapa var. pekinensis), mimo swojego pochodzenia, nie jest zaliczana do tej grupy, gdyż używa się jej głównie jako warzywa sałatkowego. Najczęściej uprawianym na Zachodzie ''chińskim'' warzywem jest kapusta pakchoi (Brassica rapa var. chinensis). Jest ona rośliną dwuletnią, której jadalną częścią są mięsiste ogonki liściowe (czasem również blaszki liściowe), tworzące główkę w kształcie wzniesionej rozety. Istnieją odmiany o białawym zabarwieniu ogonków oraz rzadziej spotykane - czerwone. Pakchoi ma niewielkie wymagania termiczne, duże wymagania pokarmowe i wysokie zapotrzebowanie na wodę. Do innych, często spotykanych w handlu gatunków należą - mizuna (Brassica rapa var. nipposinica), nie tworząca typowej główki, ale rozetę głęboko powcinanych liści oraz komatsuna (Brassica rapa var. perviridis), bardziej przypominająca pokrojem kapustę brukselską z jadalnymi liśćmi, osadzonymi wzdłuż łodygi. Zaletą wszystkich wyżej wymienionych warzyw jest możliwość zbioru w różnych fazach rozwoju, od kilkutygodniowych siewek (wiązanych w pęczki) do dużych rozet, osiągających w przypadku pakchoi masę nawet 700 g.