• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 03/1999

SPOSÓB NA SAŁATĘ

Na świecie systematycznie spada sprzedaż sałaty w formie ''główek''. Rośnie natomiast, i to w tempie określanym przez specjalistów od marketingu jako fenomen, zapotrzebowanie na gotowe do użycia, jednostkowo zapakowane w foliowe woreczki, mieszanki sałatowe. Szacuje się, że w samej Wielkiej Brytanii wartość sprzedaży różnych gatunków sałat wyniosła w ubiegłym roku 102 mln funtów, a gotowych zestawów sałatowych - 180 mln funtów. Tę nową formę ''podania'' warzyw wypromowały supermarkety, a klienci natychmiast ją zaakceptowali, gdyż łatwiej jest umieścić w torbie z zakupami czy lodówce czysty i poręczny woreczek niż całą główkę. Poza tym podczas przygotowania posiłku wystarczy liście wysypać na talerz, oszczędzając czas na ich wstępnej obróbce. Ta ostatnia odbywa się w przetwórni i polega na dokładnym myciu, odwirowaniu nadmiaru wody i rozdrobnieniu komponentów. O jakości mieszanki decyduje w głównej mierze jej skład. Zwykle podstawą jest sałata krucha. W tym przypadku mniej nadają się do użycia odmiany o ścisłych główkach, a bardziej te luźne, z większą ilością zielonych liści, które nie są może tak smaczne, ale lepiej się prezentują niż delikatne, żółtawe liście wewnętrzne. Oprócz sałaty kruchej stosuje się domieszkę innych gatunków sałat, a przede wszystkim odmian o czerwonym zabarwieniu liści. Większość zestawów zawiera w swoim składzie liście czerwonych odmian cykorii liściowej, a często i buraków liściowych (szczególnie odmian barwnolistnych), szpinaku, ''chińskich'' warzyw oraz ziół. Problemem powstającym przy krojeniu liści jest brunatnienie ich uszkodzonych krawędzi, zmniejszające atrakcyjność produktu. Rozwiązaniem jest, wprowadzana już na masową skalę np. w Kalifornii, produkcja tzw. ''baby leaves'', czyli całych, niewielkich liści z młodych roślin. Niektóre firmy, jak na przykład Rijk Zwaan, już rozpoczęły intensywne prace hodowlane nad odmianami przydatnymi do zbioru o takim przeznaczeniu w bardzo wczesnej fazie rozwoju roślin. Często do opakowań z ''zieleniną'' przetwórnie dołączają także mniejsze saszetki z gotowym sosem sałatkowym czy chrupkami z grzanek lub bekonu, które mają podnieść wartość produktu. Na podstawie Grower, 24.09.98.