• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 09/2001

RYNEK SZPARAGÓW W USA PODBITY PRZEZ PERU I MEKSYK

Kalifornia, Waszyngton i Michigan — stany, które prowadzą w rankingu produkcji szparagów w USA — zmniejszyły w tym roku areał ich uprawy o około 7% w porównaniu z ubiegłym. Powodem jest coraz większy napływ tego warzywa z Meksyku i Peru, które w Stanach Zjednoczonych są zwolnione od 1991 roku z cła wwozowego na szparagi. Od zeszłego roku Peru zwiększyło eksport tego warzywa do USA ponaddziesięciokrotnie. Spadająca cena (detaliczna — 1,26 $/kg w 2000 r., a w bieżącym — 0,84 $/kg) martwi amerykańskich ogrodników. Powodem tego stanu rzeczy jest tania siła robocza w Meksyku i Peru. W tym ostatnim pracownik otrzymuje 4 dolary dziennie, podczas gdy w USA za taką samą pracę zarabia nie mniej niż 6,5 dolara za godzinę. Producenci szparagów w stanie Michigan, zniechęceni sytuacją na rynku, z niektórych plantacji już w ubiegłym roku w ogóle nie zbierali plonu. Na podstawie www.vegetablegrowernews.com