• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 10/2001

PIERWSZE POLOWE DNI OTWARTE S&G

W gospodarstwie Iwony i Pawła Łuczaków w Ożarowie Mazowieckim można było od 30.08. do 1.09. oglądać kolekcję warzyw polowych firmy Syngenta Seeds (S&G). Były to pierwsze Dni Otwarte tego przedsiębiorstwa organizowane w środkowej Polsce i w całości poświęcone tak dużej grupie upraw (poprzednio ograniczano się do jednego gatunku).
Pokazowe poletka odwiedziło około 500 osób, które — oprócz warzyw — mogły też obejrzeć środki produkcji zaprezentowane na kilku stoiskach (fot.1) oraz wystawę odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami (m.in. pomidorów, papryki, ogórków).

FOT. 1. DNIOM OTWARTYM TOWARZYSZYLI PRODUCENCI MASZYN DO POLOWEJ PRODUKCJI WARZYW


W grupie warzyw polowych firma S&G jest najbardziej znana na rynku przede wszystkim z kapust, kalafiorów i brokułów. W tym roku pokazano 11 odmian tego pierwszego gatunku, w tym kilka nowości. Uwagę zwracała pierwsza w Polsce kapusta przeznaczona do sporządzania sałatek (fot. 2).

FOT. 2. PREZENTACJA SAŁATKOWEJ ODMIANY KAPUSTY


'Equatoria' F1 — bo tak brzmi jej nazwa — tworzy duże, ale bardzo luźne główki (łatwa do szatkowania). Jej liście są słodsze niż u innych kapust, a rośliny praktycznie nie mają głąba (wyrastają od podstawy rośliny, jak u sałaty). Okres wegetacji tej nowości wynosi około 85–90 dni (można ją przechowywać przez 1–2 miesięcy). Kolejną nową kapustą w ofercie S&G jest 'Agressor' F1 (fot. 3), odmiana jeszcze w trakcie rejestracji. Można ją wykorzystywać na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw (wtedy zaleca się sadzić około 32 000–33 000 szt./ha) lub do kwaszenia (28 000 szt./ha). Większe główki (ok. 6 kg) można przechowywać 3–4 miesiące, mniejsze (ok. 3 kg) — do końca marca. Ich kształt (u roślin uprawianych w mniejszym zagęszczeniu) ma też być szczególnie przydatny do sporządzania gołąbków. Do produkcji w miesiącach letnich S&G poleca odmianę 'Triptor' F1 o ciemnozielonych liściach. Jej zaletą ma być duża tolerancja wobec wciornastków (z silnie zaatakowanych główek wystarczy podobno usunąć przed sprzedażą 2, 3 liście) oraz odporność na pękanie. D

FOT. 3. 'AGRESSOR' F1 - UNIWERSALNA NOWOŚĆ


wie nowe odmiany kalafiorów to 'Magellan' F1 i 'Cortes' F1. Obydwie nadają się do przetwórstwa i na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Pierwsza tworzy duże, ścisłe róże, pozbawione przebarwień głąbika, druga — ma posiadać genetyczną odporność na przebarwienia antocyjanowe oraz być przydatna do zbioru w sierpniu (w tym terminie chłodnie coraz częściej poszukują kalafiorów). 'Cortes' F1 ma być przydatny także do uprawy na inne terminy — czerwiec, lipiec oraz na jesień. Z porów nowością jest 'Alesia' (fot. 4) przeznaczona do uprawy późnoletniej i jesiennej. Rośliny mają silnie wzniesiony pokrój (dolne liście się nie załamują), który ułatwia zbiór i czyszczenie. Odmiana 'Hiberna' charakteryzuje się natomiast odpornością na niską temperaturę. Pod okrywą śniegu rośliny znoszą nawet mróz do –20°C, bez śniegu — do –12°C.

FOT. 4. PORY 'ALESIA' MAJĄ WZNIESIONY POKRÓJ


W kolekcji pokazano też kilka odmian marchwi, w tym dwie nowe — 'Tyne' F1 oraz 'Tagus' F1 (ma krótsze korzenie). Obydwie reprezentują typ nantejski i są przeznaczone na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw, ale nadają się również do długiego przechowywania. Według zapewnień hodowców, pierwsza z nich ma być odporna na pękanie korzeni w trakcie mycia mechanicznego.