Numer 10/2001
W gospodarstwie Iwony i Pawła Łuczaków w Ożarowie Mazowieckim można było od 30.08. do 1.09. oglądać kolekcję warzyw polowych firmy Syngenta Seeds (S&G). Były to pierwsze Dni Otwarte tego przedsiębiorstwa organizowane w środkowej Polsce i w całości poświęcone tak dużej grupie upraw (poprzednio ograniczano się do jednego gatunku).
Pokazowe poletka odwiedziło około 500 osób, które — oprócz warzyw — mogły też obejrzeć środki produkcji zaprezentowane na kilku stoiskach (fot.1) oraz wystawę odmian przeznaczonych do uprawy pod osłonami (m.in. pomidorów, papryki, ogórków).
W grupie warzyw polowych firma S&G jest najbardziej znana na rynku przede wszystkim z kapust, kalafiorów i brokułów. W tym roku pokazano 11 odmian tego pierwszego gatunku, w tym kilka nowości. Uwagę zwracała pierwsza w Polsce kapusta przeznaczona do sporządzania sałatek (fot. 2).
'Equatoria' F1 — bo tak brzmi jej nazwa — tworzy duże, ale bardzo luźne główki (łatwa do szatkowania). Jej liście są słodsze niż u innych kapust, a rośliny praktycznie nie mają głąba (wyrastają od podstawy rośliny, jak u sałaty). Okres wegetacji tej nowości wynosi około 85–90 dni (można ją przechowywać przez 1–2 miesięcy). Kolejną nową kapustą w ofercie S&G jest 'Agressor' F1 (fot. 3), odmiana jeszcze w trakcie rejestracji. Można ją wykorzystywać na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw (wtedy zaleca się sadzić około 32 000–33 000 szt./ha) lub do kwaszenia (28 000 szt./ha). Większe główki (ok. 6 kg) można przechowywać 3–4 miesiące, mniejsze (ok. 3 kg) — do końca marca. Ich kształt (u roślin uprawianych w mniejszym zagęszczeniu) ma też być szczególnie przydatny do sporządzania gołąbków. Do produkcji w miesiącach letnich S&G poleca odmianę 'Triptor' F1 o ciemnozielonych liściach. Jej zaletą ma być duża tolerancja wobec wciornastków (z silnie zaatakowanych główek wystarczy podobno usunąć przed sprzedażą 2, 3 liście) oraz odporność na pękanie. D
wie nowe odmiany kalafiorów to 'Magellan' F1 i 'Cortes' F1. Obydwie nadają się do przetwórstwa i na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Pierwsza tworzy duże, ścisłe róże, pozbawione przebarwień głąbika, druga — ma posiadać genetyczną odporność na przebarwienia antocyjanowe oraz być przydatna do zbioru w sierpniu (w tym terminie chłodnie coraz częściej poszukują kalafiorów). 'Cortes' F1 ma być przydatny także do uprawy na inne terminy — czerwiec, lipiec oraz na jesień. Z porów nowością jest 'Alesia' (fot. 4) przeznaczona do uprawy późnoletniej i jesiennej. Rośliny mają silnie wzniesiony pokrój (dolne liście się nie załamują), który ułatwia zbiór i czyszczenie. Odmiana 'Hiberna' charakteryzuje się natomiast odpornością na niską temperaturę. Pod okrywą śniegu rośliny znoszą nawet mróz do –20°C, bez śniegu — do –12°C.
W kolekcji pokazano też kilka odmian marchwi, w tym dwie nowe — 'Tyne' F1 oraz 'Tagus' F1 (ma krótsze korzenie). Obydwie reprezentują typ nantejski i są przeznaczone na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw, ale nadają się również do długiego przechowywania. Według zapewnień hodowców, pierwsza z nich ma być odporna na pękanie korzeni w trakcie mycia mechanicznego.
W grupie warzyw polowych firma S&G jest najbardziej znana na rynku przede wszystkim z kapust, kalafiorów i brokułów. W tym roku pokazano 11 odmian tego pierwszego gatunku, w tym kilka nowości. Uwagę zwracała pierwsza w Polsce kapusta przeznaczona do sporządzania sałatek (fot. 2).
'Equatoria' F1 — bo tak brzmi jej nazwa — tworzy duże, ale bardzo luźne główki (łatwa do szatkowania). Jej liście są słodsze niż u innych kapust, a rośliny praktycznie nie mają głąba (wyrastają od podstawy rośliny, jak u sałaty). Okres wegetacji tej nowości wynosi około 85–90 dni (można ją przechowywać przez 1–2 miesięcy). Kolejną nową kapustą w ofercie S&G jest 'Agressor' F1 (fot. 3), odmiana jeszcze w trakcie rejestracji. Można ją wykorzystywać na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw (wtedy zaleca się sadzić około 32 000–33 000 szt./ha) lub do kwaszenia (28 000 szt./ha). Większe główki (ok. 6 kg) można przechowywać 3–4 miesiące, mniejsze (ok. 3 kg) — do końca marca. Ich kształt (u roślin uprawianych w mniejszym zagęszczeniu) ma też być szczególnie przydatny do sporządzania gołąbków. Do produkcji w miesiącach letnich S&G poleca odmianę 'Triptor' F1 o ciemnozielonych liściach. Jej zaletą ma być duża tolerancja wobec wciornastków (z silnie zaatakowanych główek wystarczy podobno usunąć przed sprzedażą 2, 3 liście) oraz odporność na pękanie. D
wie nowe odmiany kalafiorów to 'Magellan' F1 i 'Cortes' F1. Obydwie nadają się do przetwórstwa i na bezpośrednie zaopatrzenie rynku. Pierwsza tworzy duże, ścisłe róże, pozbawione przebarwień głąbika, druga — ma posiadać genetyczną odporność na przebarwienia antocyjanowe oraz być przydatna do zbioru w sierpniu (w tym terminie chłodnie coraz częściej poszukują kalafiorów). 'Cortes' F1 ma być przydatny także do uprawy na inne terminy — czerwiec, lipiec oraz na jesień. Z porów nowością jest 'Alesia' (fot. 4) przeznaczona do uprawy późnoletniej i jesiennej. Rośliny mają silnie wzniesiony pokrój (dolne liście się nie załamują), który ułatwia zbiór i czyszczenie. Odmiana 'Hiberna' charakteryzuje się natomiast odpornością na niską temperaturę. Pod okrywą śniegu rośliny znoszą nawet mróz do –20°C, bez śniegu — do –12°C.
W kolekcji pokazano też kilka odmian marchwi, w tym dwie nowe — 'Tyne' F1 oraz 'Tagus' F1 (ma krótsze korzenie). Obydwie reprezentują typ nantejski i są przeznaczone na zaopatrzenie rynku świeżych warzyw, ale nadają się również do długiego przechowywania. Według zapewnień hodowców, pierwsza z nich ma być odporna na pękanie korzeni w trakcie mycia mechanicznego.