• 12-636-18-51
  • wydawnictwo@plantpress.pl
ogrodinfo.pl
sad24.pl
warzywa.pl
Numer 03/2002

LILIA DO UPRAWY W DONICZKACH

Odmiany lilii z grupy mieszańców longiflorum — u nas mało popularne — uprawiane są głównie w Ameryce, na Wielkanoc (angielskojęzyczna nazwa tych lilii to Easter lilies). Mają wytworne, trąbkowe, białe kwiaty, bardzo dobrze nadają się do dekoracji kościołów oraz tworzenia okazałych wiązanek. Jednak w USA najbardziej poszukiwane przed Wielkanocą są lilie niskie, uprawiane w doniczkach, do których nadają się odmiany Lilium longiflorum o ograniczonym wzroście.
Większość dotychczas znanych odmian L. longiflorum to formy wysokie. Na przykład 'Avita', 'Gelria', 'Lorina' czy 'White Fox' oraz nowsze — 'Diona' czy 'White Heaven' — osiągają wysokość około 100–130 cm, a 'White Elegance' — nawet 150 cm. Uprawa tych lilii w doniczkach wymaga zatem użycia retardantów, albo ograniczenia wzrostu roślin metodami termicznymi — DIF (utrzymywanie niższej temperatury w dzień niż w nocy) lub "chłodnego poranka" (obniżanie temperatury nad ranem). Typowo doniczkową odmianą jest natomiast 'White American', która osiąga wysokość około 60 cm. Bardzo interesująca wydaje się również nowość, wyhodowana w Izraelu, o nazwie Mount Carmel (fot. ), która osiąga wysokość zaledwie 40 cm. Na

ODMIANA MOUNT CARMEL


jlepsze rezultaty (rośliny o pożądanym pokroju) można uzyskać przestrzegając jednak, zaleconych przez hodowców tej odmiany, wskazówek agrotechnicznych*. Podobnie jak inne lilie, tę odmianę można uprawiać przez cały rok, pamiętając jednak, że termin kwitnienia oraz jakość roślin zależą od temperatury oraz warunków świetlnych. Najlepszy pokrój lilii 'Mount Carmel' można osiągnąć dzięki krótkiemu dniu (optymalnie 8, a maksymalnie 10 godzin). Przy uprawie tej odmiany latem, gdy dni są dłuższe, konieczne jest rozciąganie kurtyn, podobnie jak w uprawie chryzantem, co zapobiega nadmiernemu wydłużaniu się pędów. Należy również zapewnić stałą temperaturę dnia i nocy, (duże różnice między tymi temperaturami również zwiększają tempo wzrostu pędów), która powinna wynosić 15–17°C. Bardzo korzystna dla pokroju roślin jest metoda "chłodnego poranka", czyli obniżanie temperatury nad ranem do 5–7°C. W porównaniu z uprawą tradycyjną oraz metodą DIF jest bardziej energooszczędna. Latem rośliny wymagają lekkiego cieniowania, które chroni je przed słońcem oraz zbyt wysoką temperaturą. Lilie 'Mount Carmel' zakwitają po około 70–90 dniach od posadzenia cebul. Termin kwitnienia zależy zarówno od pory roku (wiosną wzrost i rozwój przebiega wolniej niż latem), jak również od temperatury. Podczas uprawy należy unikać nadmiernego zagęszczania roślin. Początkowo, po posadzeniu cebul, doniczki można umieścić jedna przy drugiej, jednak później trzeba rozstawić pojemniki tak, by na 1 m2 przypadało 25–27 sztuk. Cebule można sadzić pojedynczo, do doniczek o średnicy 12 cm, lub po 3 sztuki — do doniczek 15-centymetrowych. Podłoże powinno być przepuszczalne i porowate (dobry efekt daje dodatek pyłu kokosowego) i mieć obojętny odczyn (pH około 7). Zbyt zasobny substrat może sprzyjać nadmiernemu wzrostowi wegetatywnemu, z kolei za lekki i ubogi w składniki pokarmowe bywa często przyczyną żółknięcia liści — wówczas niezbędne jest nawożenie chelatem żelazowym. Rośliny osiągają stadium handlowe wówczas, gdy pierwsze kwiaty bieleją, lecz są jeszcze zamknięte. W tej fazie, w temperaturze 3°C, można je przetrzymać około 2 tygodni. Bardzo interesująca wydaje się również nowość, wyhodowana w Izraelu, o nazwie Mount Carmel (fot. ), która osiąga wysokość zaledwie 40 cm.

Autorka pracuje w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach