Fasola szparagowa — wśród karłowych zaprezentowano dwie najnowsze odmiany zielonostrąkowe: średnio późną 'Grację' i późną 'Szabelkę'. Ze względu na intensywnie zieloną barwę strąków obie są polecane dla przemysłu przetwórczego.
Wśród żółtostrąkowych na uwagę zasługują 'Furora' i 'Laura' nadające się do siewu wczesną wiosną pod osłonami. W uprawach na wczesny zbiór nasiona tych odmian można wysiewać do palet w szklarni lub wprost do gruntu (z tym, że temperatura gleby nie może być niższa niż 15°C). Zalecane jest również okrywanie roślin agrowłókniną lub folią perforowaną. 'Furora' została sprawdzona w zakładach przetwórczych Hortino w Leżajsku wykazując dużą przydatność do mrożenia.
Ogórki gruntowe — "Polan" posiada tradycyjnie dużą ich kolekcję. Ciekawą propozycją wśród tych odmian jest 'Tytus' F1 (fot. 1). Należy on do korniszonów, a w przypadku przerośnięcia owoców może być również wykorzystany jako ogórek konserwowy. Dobrze prezentowała się odmiana konserwowa 'Kmicic' F1 o owocach genetycznie pozbawionych goryczki.
Czosnek — "Polan" jako jedyny oferuje rodzime odmiany tego warzywa. Nowością jest 'Huzar' — czosnek ozimy nie wytwarzający pędów kwiatostanowych. Posiada on duże główki (60–80 g), w których ząbki ułożone są w trzech okółkach i okryte silnie przylegającą, białą łuską z lekko fioletowawym nalotem. Z czosnków jarych zobaczyć można było dwie nowe odmiany: 'Cyryla' — średnio wczesnego tworzącego małe główki (20–40 g) z dużą ilością luźno ułożonych ząbków oraz 'Jarusa', który charakteryzuje się długą przydatnością do spożycia oraz wysoką, nawet do 12 miesięcy, zdolnością przechowalniczą. Wszystkie nadają się do bezpośredniego użytku oraz przetwórstwa i farmacji.
Cebula — nowością w doborze odmian tego warzywa jest 'Polanowska'. Badania wykazały, że może być przechowywana do maja zachowując przy tym dużą zdrowotność. W kolekcji znalazła się również zarejestrowana w tym roku odmiana 'Cymes', której zaletą jest równomierne załamywanie szczypioru i dobre przechowywanie.
Marchew i pietruszka — z późnych odmian tego pierwszego gatunku pokazano znaną od lat odmianę 'Koral', wykazującą dużą przydatność do konserwowania i mrożenia, o dobrze wybarwionych korzeniach. Obiecującą wydaje się być nowa, średniopóźna odmiana heterozyjna 'Polka' F1 . Nowością w rejestrze odmian pietruszki korzeniowej była 'Kinga' — późna, charakteryzująca się zwartą budową białego do biało-kremowego zabarwieniem miąższu. Korzenie tej odmiany przechowują się dobrze do końca kwietnia.
Papryka — ciekawą propozycją była 'Lena' i 'Oliwia'. Ta pierwsza to odmiana wczesna, niska, o równomiernie dojrzewających owocach barwy czerwonej. Przeznaczona jest do upraw zagęszczonych pod osłonami, nie wymaga podpór. Jej owoce dobrze się przechowywują i nadają się do przetwórstwa. 'Oliwia' również należy do papryk wczesnych — owoce mają barwę żółtopomarańczową (fot. 2), bardzo cienką skórkę oraz słodki i smaczny miąższ. Polecana jest do upraw w nieogrzewanych tunelach. Ze względu na dość silny wzrost wymaga palikowania.
Dr I. Żuradzka Naczelny Hodowca "Polanu", poinformowała o reorganizacji sposobu sprzedaży nasion. Firma zatrudniła czterech regionalnych przedstawicieli handlowych, którzy docierają bezpośrednio do wyspecjalizowanych producentów warzyw. Od bieżącego roku "Polan" kalibruje nasiona niektórych gatunków, zaprawia je i otoczkuje zgodnie z życzeniem odbiorców. Jak powiedział prezes A. Roztworowski, nasiona z Polanu znajdują wielu odbiorców na Wschodzie, między innymi na Litwie i Ukrainie. Uważając własne odmiany za konkurencyjne myśli się też w krakowskiej firmie o rynkach zachodnich, na które — zdaniem prezesa — łatwiej jednak będzie wejść po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej.